EVROPSKI
DNEVNIK
Vesti

Evaluacija radova nagradnog konkursa „Evropski dnevnik 2018/2019“

Delegacija Evropske unije u Republici Srbiji je u decembru 2018. godine raspisala nagradni konkurs za kreativne i inovativne radove učenika srednjih škola.  Nagradnim konkursom su obrađene teme iz publikacije „Evropski dnevnik“ koja ima za cilj da olakša informisanje o Evropskoj uniji, njenim vrednostima i mogućnostima koje pruža mladima.

Teme ovogodišnjeg konkursa su bile teme: EU i ja, EU i Srbija, Čuvajmo našu životnu sredinu, Zdravi stilovi života, Aktivno građanstvo i Prevencija nasilja, a đaci su radove na navedene teme mogli da podnesu u okviru literarne, likovne, foto i multimedijalne kategorije. 

Nagradni konkurs kroz 23 prezentacije u 20 gradova u Srbiji predstavljen je pred više od 900 srednjoškolaca i nastavnika u EUTEKA bibliotekama. EUTEKA je mreža 48 javnih biblioteka širom Srbije koje svojim posetiocima nude publikacije i informacije o Evropskoj uniji. 

Rok za podnošenje radova je bio 21. februar 2019. godine, a u periodu od tri meseca preko 1000 đaka i nastavnika je vredno radilo i spremalo svoje radove. Na konkurs je pristiglo 373 rada, od kojih će biti nagrađeno 12 najkreativnijih i najinovativnijih sedmodnevnim putovanjem u tri države članice Evropske unije

Radove će ocenjivati stručni žiri, kojeg čine eksperti iz tematskih oblasti i kategorija kojima se bavi konkurs. Članovi žirija su:

  • Đorđe Vlajić, novinar;
  • Ana Golović, slikarka;
  • Emil Vaš, fotograf;
  • Blaženka Bjelić, urednica RTS.

Nakon sprovedene selekcije, stručni žiri će utvrditi listu nagrađenih radova u svim kategorijama. Lista nagrađenih radova i odluka selekcione komisije će biti javno dostupna na sajtu www.evropskidnevnik.rs, dok će nagrađeni radovi biti objavljeni na sajtu u okviru istoimene kategorije.

Svi timovi koji su podneli rad na konkurs, a nažalost ne budu nagrađeni, mogu da pošalju upit na imejl adresu www.evropskidnevnik.rs kako bi im bili prosleđeni komentari članova žirija u vezi sa njihovim radom. Svaki upit mora da sadrži informacije o tačnom nazivu rada, referentnom broju koji je dobijen prilikom prijave na konkurs kao i ime i prezime mentora.

Rezultati nagradnog konkursa biće poznati do sredine aprila meseca 2019. godine.