EVROPSKI
DNEVNIK
Publikacija
Škole partneri

GIMNAZIJA „PIVO KARAMATIJEVIĆ“, NOVA VAROŠ

Gimnazija „Pivo Karamatijević“ u Novoj Varoši osnovana je 1923. godine. Tokom svoje istorije nekoliko puta je prekidala sa radom. Godine 1932. na molbu građanstva kralj Aleksandar Karađorđević je ukazom odobrio nastavak rada gimnazije.

Gimnazija se nalazi u ulici Prote Jevstatija Karamatijevića novovaroškog sveštenika osnivača nižerazredne gimnazije i Doma učenika „Kneginja Zorka“, a škola nosi ime po njegovom sinu Prvoslavu-Pivu Karamatijeviću, slikaru i grafičaru.

Ova novovaroška škola nastoji da učenicima i učenicama omogući da iskažu svoje sklonosti ka nauci, umetosti i sportu kroz veliki broj nastanih i vannastavnih aktivnosti. Profesori i profesorke učenike i učenice uče toleranciji, razvijanju kritičkog duha i odgovornog ponašanja, a poseban akcenat se stavlja na jačanje timskog duha.

Učenici i učenice Gimnazije učestvovali su u kampanji o medijskoj pismenosti „Ako imaš šta da kažeš - reci“ sa svojom idejom da osnuju školski e-časopis koji će plasirati istraživačko – novinarski, naučno – popularni i kulturno – umetnički sadržaj poštujući ključna načela medijske pismenosti. U sprovođenju ove ideje učenicima i učenicama su osim profesora i profesorki pomogli i stručnjaci i stručnjakinje iz sveta veb dizajna, medija, fotografije i videa.