EVROPSKI
DNEVNIK
Publikacija
Škole partneri

TREĆA BEOGRADSKA GIMNAZIJA

Treća beogradska gimnazija osnovana je 1891. godine i nosila je taj naziv sve do 1956. godine. Nekoliko puta posle toga menjala je ime, da bi na stogodišnjicu osnivanja škole 1991. godine odbor za obeležavanje stogodišnjice podneo inicijativu za vraćanje starog naziva, što su podržali SANU i Skupština grada pa je staro ime i vraćeno.

Zgrada je izgrađena 1906. godine i sagrađena je u stilu akademizma sa naglašenim klasicističkim elementima u bogatoj spoljnoj i unutrašnjoj dekoraciji. Zbog svoje arhitektonske i istorijske vrednosti zgrada je proglašena spomenikom kulture 1964. godine.

Interesantno je da je 1999. godine školi dodeljena nagrada za najlepšu fasadu na svetskoj izložbi u Parizu.

Gimnazija se zalaže za stručan, odgovoran i posvećen odnos prema učenicima i učenicama i teži stvaranju savremene škole sa kvalitetnom i efikasnom nastavnom uz primenu novih nastavnih metoda i savremenih informaciono-komunikacionih tehnologija.

Od školske 2004/2005. godine svaka upisna godina ima 10 odeljenja: 4 društveno-jezička, 4 prirodno-matematička i dva bilingvana. Škola svake godine primi oko 300 učenika i učenica.

Jedna od najpoznatijih beogradskih gimnazija se programu medijske pismenosti priključila preko tri sekcije: novinarske, filmske i literarne. O pokretanju i kreiranju sadržaja za elektronski časopis oni će učiti uz pomoć našeg predavač. Magazin će biti namenjen prvenstveno učenicima i učenicama gimnazije, ali i svima ostalima koji žele da saznaju nešto više. Želja je da se što više učenika i učenica ove gimnazije priključi radu ovog magazina i tako stekne iskustvo vezano za novinarstvo.